Puppy Linux

Deze week zei mijn oude muzieklaptop dat de browser Firefox niet meer werd ondersteund. Vista was te oud. Het was nu echt afgelopen met deze trouwe PC. Wat nu?
Toevallig had Mister Percussie van de Fabulous ParkBraBand me net verteld dat hij de video’s van ons Gigantconcert had bewerkt met allerlei Linuxprogramma’s. Linux is het open source alternatief van Windows en MacOS. Zou Linux misschien een oplossing zijn voor mijn oude muzieklaptop?
Een mooie zoektocht begon. Er bestaan tientallen Linuxbesturingssystemen en vele duizenden softwareprogramma’s. Prachtige namen als Ubuntu, Zorin, Cinnamon en Manjaro kwamen voorbij. En vele forums en websites met allerlei enthousiaste adviezen. Het Linuxwereldje is zeer behulpzaam.
Uiteindelijk ben ik gevallen voor het lieve Puppy Linux. Een klein, snel besturingssysteem wat zelfs vanaf een USB-stick kan starten. Firefox doet het als een tierelier en ik heb opeens keus uit vele muziekprogramma’s.
Als medewerker van een commercieel softwarebedrijf heb ik het niet zo op open source software, maar ik ben er nu toch wel heel blij mee. In plaats van mijn oude laptop weggooien, kan ik er nog een tijd mee spelen.