Om ah hum

De voordelen van meditatie zijn alom bekend. Betere concentratie, meer emotionele balans, sterker immuunsysteem, meer compassie, minder angst, betere slaap, tevredener en meer.
Ik ben al jaren een gedisciplineerd meditatiebeoefenaar. Er zijn eindeloos veel meditatietechnieken en ik heb er best veel geprobeerd, maar de laatste tijd doe ik voornamelijk de meest basale meditatie: zitten en niets doen. Gewoon gewaar zijn, soms ondersteund met gerichte aandacht op de ademhaling.
Ik kreeg de tip om bij de uitademing een mantra uit te spreken: OM AH HUM. Het zijn de klanken van hoofd, keel en hart, de meest basale klanken van het universum. Als je de mantra uitspreekt, voel je de klanken resoneren in je lichaam. Het zorgt voor een rustgevend gevoel.
Laatst deed ik de mantra heel zacht in de trein. Het leek net of de hele coupé wat rustiger werd.