Materialisme

In Terminal 2 van Aeroporto de Lisboa wordt je na de veiligheidscontrole de taxfree-zone ingeleid. Je moet deze zone door om bij de gates te komen. Dit is natuurlijk niet uniek voor een luchthaven. Wat ik nog niet eerder heb meegemaakt is dat ik in een rij moest staan om de vertrekhal te bereiken. Een rij van allemaal kopende, maar ook niet kopende reizigers. Iedereen blootgesteld aan aantrekkelijke luxegoederen.
Ik moest hier aan denken toen ik het interview las met Laurie Santos, de Well Being professor van Yale University. Zij woont op de campus en constateert dat 40 procent van de studenten depressief is. Haar collegereeks ‘The Science of Well-Being’ is de bestbezochte van de universiteit.
Volgens haar zijn er verschillende redenen waarom mensen ongelukkig zijn. Een daarvan is onze materialistische maatschappij. “Koop iets, dan wordt je gelukkig” is een belangrijk motto. Het zijn echter juist sociale contacten en iets geven aan een ander die ons welbevinden bepalen.
Het zou me niet verbazen als mensen een stuk blijer worden van een aardig gesprekje bij de vertrekhal dan van het kopen van allemaal spullen.