Made in Japan

Ik heb van mezelf een nieuwe saxofoon kado gekregen. Na 10 jaar op een Ultra-Cheap horn te hebben gespeeld, was het tijd voor een echte sax. De oude saxofoon speelde fijn, maar ik had schoon genoeg van het kwakende geluid.
Het is een Yamaha geworden. Een degelijke YTS32 Made in Japan. Wat ben ik blij.
Ik heb hem gekocht bij Q-Sax, met de Q van Quality.
Q-Sax is weliswaar een echte saxofoonwinkel, maar wel als hobby erbij. Toen ik de sax vanmiddag ophaalde, werd ik verwelkomt door de allernieuwste Toyota Rav4. Compleet met reclameopdruk. Meneer Q-sax blijkt naast saxfreak ook directeur te zijn van drie Toyotavestigingen. Toyota, ook zo’n Japans kwaliteitsmerk. Net als Yaganisawa, van de absolute topsaxofoons die Q-sax ook verkoopt.
Q-sax is net als ik een liefhebber van Japanse makelij. Ik heb een Ibanezbas uit Japan, een Fenderbas uit Japan, een Yamahakeyboard uit Japan en uiteraard een Toyota Prius uit Japan. Geen idee waar de aantrekkingskracht voor Made in Japan vandaan komt. Aan de sushi zal het niet liggen. Daar ben ik geen fan van. Misschien heeft het te maken met de uitzonderlijke kwaliteit van de boeken van Murakami.