Het proces start met een idee en eindigt met een oplossing die de meeste waarde toevoegt voor de klant of gebruiker. Hieronder de zeven stappen die daar tussen liggen:

  1. Inleven in een Persona en zoveel mogelijk karakteristieken benoemen om te borgen dat de oplossing zo goed mogelijk gaat aansluiten op de doelgroep.
  2. Begrijpen van de problemen, uitdagingen en behoeften van deze Persona en vervolgens het probleem kiezen waarmee je een oplossing voor wilt ontwikkelen.
  3. Genereren van ideeën en oplossingen voor het probleem van de Persona en hieruit het idee selecteren wat hierop het beste antwoord is.
  4. Maken van een prototype die de kern van de oplossing raakt.
  5. Definiëren en uitvoeren van experimenten om het prototype te testen.
  6. Leren van de experimenten en besluiten of het prototype beter of anders moet of dat het tijd is voor de echte uitrol.
  7. Uitrollen van het product, inclusief marketing, verkoop en implementatie.

In de Coursera cursus van Alexander Cowan worden de verschillende eigenschappen van Design Thinking, Lean Startup en Agile werken met elkaar gecombineerd. In onderstaand figuur worden deze kenmerken op een rijtje gezet.

Bij Design Thinking staan creativiteit, empathie en verbeelding voorop. Lean Startup heeft veel meer een wetenschappelijke insteek met als doel het creëren van zoveel mogelijk waarde met zo weinig mogelijk verspilling. Agile gaat veel meer in op de intensieve manier van samenwerken in korte sprints met afgebakende resultaten. Essentieel is dat je niet vanuit een ivoren toren naar eigen inzicht een compleet product maakt en dan maar hoopt dat iemand daar op zit te wachten, maar dat je door het creëren en testen van prototypes de oplossing vindt die echt aansluit op de gebruikers en klanten.
Er zijn boeken en websites vol geschreven over deze theorieën en de bijbehorende werkvormen. Je vindt al snel handvatten om aan de slag te gaan. Mijn advies is gewoon beginnen en leren door te doen. Laat het me weten als je vragen hebt.