Bibliotheek

Mijn woonplaats heeft een nieuwe Openbare Bibliotheek. Een architectonisch hoogstandje vol met meubels van gerecyclede materialen.
Al sinds ik mij kan herinneren hou ik van de Bibliotheek. In het dorp waar ik ben opgegroeid, stond ik bekend als de veellener. Eén keer per week was de bieb open en dat was voor mij te weinig. Ik had mijn maximaal vier boeken vaak na een paar dagen al uit.
Onze nieuwe bibliotheek is heel anders dan mijn vroegere bieb. Natuurlijk zijn er nog boeken te lenen, maar je kunt er nu studeren, werken, muziek maken, 3D-printen, vergaderen, eten, drinken. Het gaat veel meer over beleving. Ik vind het een goed initiatief. Op deze manier komen er weer meer jongeren in de bieb. Wie weet dat ze soms ook een boek lenen.
Het moet heerlijk zijn om deze bieb te werken. Het personeel heeft echter één uitdaging. De gastvrijheid van de bibliotheek nodigt ook wat minder sociale types uit. Hoe ga je daar mee om? Iedereen is welkom natuurlijk, maar hun harde praten maakte mijn beleving vandaag iets minder positief.